Omställning pågår i Lommaryd!

 

Tänk vad det är härligt att få leva och verka i en bygd med så många kreativa människor som värnar om hälsa och natur! Det är livskvalitet det!

Att sätta tänderna i Bageri Bakelits ekologiska och stenugnsbakade surdegslimpa är en fröjd för både gom och mage det kan jag lova.

I Lommaryds prästgård pågår förberedelsena för start av ett litet gårdsmejeri som tänker satsa på tillverkning av ost, filmjölk och smör, så se däOmställning pågår!r, då är snart pålägget fixat också!

När jag efter en svettig arbetsdag duschar och tvålar in mig i Tvåleriets (det lilla tvålkokeriet på småländska höglandet),ljuvligt doftande och löddrande tvål, vet jag att den varken innehåller parabener eller annat ”jox” från petroleumindustrin, utan endast naturliga råvaror.

Här kan jag även köpa salvor, schampo och linoljesåpa.

Efter duschen känns det lite kallt och jag tänder då en värmande brasa i järnspisen med ved från sågen Ekaskog och Aneby Timber. Företaget tillverkar även timmerhus som är timrade enligt laxknutsprincipen och tätade med lindrev. Att välja massivt trä som byggnadsmaterial är att ta hänsyn till miljön under hela livscykeln, från produktion och användning till återvinning.

Jag värmer lite vatten (från den egna brunnen) på järnspisen och tillreder en kopp te som jag sötar med ekologisk honung från gården Tubbarp. Här bor Albert Eckerbom med familj tillsammans med

får, hästar och kacklande lantrashönor.

I vårt gårdshus huserar min sambo Joachim och hans företag Idelunds Bygghantverk och Snickeri. Han tillverkar byggnadsdetaljer, restaurerar hus och bygger kök till gamla hus där kunden efterfrågar materialkvalitet och hantverkskunnande.

Vad gör jag då när själen vill ha ro eller jag vill förlusta mig lite?

Kanske gör jag ett besök hos Lena Dahl på Haurida Skogshästsafari och njuter av en naturupplevelse från hästryggen, eller skakar loss i en frigörande dans, för att sedan hamna i bastun eller badtunnan på hennes afrikanskt inspirerade Tjonga Spa? Eller deltar jag i en retreat med möjlighet till vandring, meditation och massage i Lommaryds församling? Eller ska jag gå tvärs över gatan, till Idelunds salonger för att ta en fika, få en musikupplevelse eller köpa ett unikt keramikföremål från Håkan Lindströms krukmakeri, eller gå på tillhörande loppis? Valmöjligheterna är många och fullt tillräckliga för mig. Det är fantastiskt, och jag är tacksam, att jag inom ett par mils omkrets kan köpa både produkter och upplevelser som är närproducerade och ekologiskt hållbara.

Nåja, först ska jag sätta mig ner och planera växtföljden i grönsakslandet, och sedan ska jag skriva en artikel till vår alldeles egna lokala bygdetidning Lommarydsbladet. Vad tror ni den ska handla om? Just det, ”den tysta revolutionen” omställningen som börjar underifrån, hos folket som vill förändra livsvillkoren på vår jord till det bättre. En strävan att bygga ett resilient samhälle som klarar att stå emot de yttre påfrestningar och kriser som kan komma att hota oss i framtiden.

Det här är bara början. Tillsammans går vi vidare!

Oj, jag höll på att glömma…jag ska till Gösta på Hullaryds Handelsträdgård också och köpa närodlade tulpaner till svärmor som fyller år i morgon….

”Om vi inte ändrar riktning, kommer vi antagligen dit vi är på väg”

(Kinesiskt ordspråk)

Annica Ride

Share
Bookmark the permalink.

Comments are closed