Klimatnätverksmöte 130514

Det var en givande träff på hembygdsgården i förra veckan och jag tänkte här skriva lite om vad vi diskuterade, så alla får ta del av detta.

Framtidsveckan

ABF kommer att hålla i föreläsning gällande sol-värme.

Vuxenskolan håller i ett permakultur-projekt och vi ska ta ytterligare kontakt med dem angående detta och se om vi kan samordna workshops eller föreläsning i samband med framtidsveckan.

Datumen som gäller för framtidsveckan är: 14/9 – 22/9

Vi diskuterade andra aktiviteter som vi kan tänkas att ha med under veckan. En idé är att initiera ”våga fråga – välj giftfritt”, som innebär att vi trycker upp lite flyers m.m. och går ut och informerar konsumenter om att man ska våga fråga i butiken innan man köper sin produkt om den innehåller några giftiga kemikalier. Enligt lag har man som konsument rätt att veta, och butiken har 45 dagar på sig att ta reda på den informationen. Vi kan dra igång det här för att vi som konsumenter ska kunna bli mer medvetna att olika varor kan innehålla kemikalier som kan vara farliga.

En annan idé som kom upp är den om en ”Give box” under veckan. Börjar att komma mer och mer i Sverige, i Tyskland har detta varit ett stående inslag ganska länge. ”Give box” innebär att vi bygger upp en tillfällig plats där människor kan byta saker med varandra. Tanken är att man ska kunna lämna något där som man tröttnat på, det kan vara en bok, klädesplagg – eller varför inte ge bort en hink med plommon? Så kan man ta med sig något som någon annan har lämnat. Det hela är egentligen kanske bara för att så ett tankefrö – vi sätter fokus på återanvändning.

Förslaget att ”ockupera” (lagligt naturligtvis ;) några parkeringsplatser centralt i staden, kom också upp. De kunde vi fylla med lite olika aktiviteter, en liten sy-hörna, servera lite klimatfika eller bara erbjuda en tillfälligt skön sittplats, och samtidigt informera om Omställning och annat nyttigt! Framtidsveckan infaller även under ”bilfri-veckan” så detta skulle kanske passa bra.

Vi ska också försöka nå ut till de inom näringslivet som har satt miljöarbetet i fokus, och se om de kan tänka sig att ställa upp med något.

Jag tror att jag har fått med det mesta som vi pratade om, men om något saknas så är det bara att maila!

Vi behöver mobilisera oss lite inför veckan och alla som kan tänka sig att delta på något vis vänligen ta kontakt, eller kom på nästa möte.  Vi har spikat ett nytt datum för klimatnätverksträff i juni. Mer info om detta i slutet av mailet.

Vi kommer skicka ut information till alla föreningar m.m. om framtidsveckan, i det närmaste, så att de kan anmäla sig.

Föreningsdagen 25:e maj

Vi tänkte att Omställning + klimatnätverket skulle delta i dessa två event. Vad tror ni? Vi skulle kunna informera om framtidsveckan och om nätverket.

Kan vi få några som kan tänka sig att ställa upp? Vi kunde göra ett litet roterande schema.

Kokboken

Utöver detta pratade vi om att framöver göra en ”kokbok” som ska innehålla ingredienser för omställning och hållbarhet. Mer om detta fram över!

Nästa klimatnätverksträff sker på hembygdsgården den 11 juni kl. 18.00!

Trevlig helg på er!

Omställning Tranås

 

Share
Bookmark the permalink.

Comments are closed