KliMAT

 Bli klimatsmart med mat -
kliMAT!

Med lite enkel hushållning av vår mat kan vi alla bli miljösmarta. Mindre spill och medvetna val av råvaror har en positiv påverkan på både klimat och plånbok. Här hittar du åtta handfasta tips för att göra din mat mer klimatsmart:

 

Läsa eller ladda ner här …

 

 

 

1    Cykla eller gå till matbutiken

Varför inte promenera eller ta cykeln till matvarubutiken? När du ska göra stora inköp och behöver bil, passa på att handla när du ändå har andra ärenden.

2    Undvik förpackningar

Många livsmedel som finns i butikerna har onödigt mycket förpackningar. När du handlar från lokala producenter kan ofta många förpackningar undvikas. Ta med din egen tygkasse när du handlar så slipper du slösa på material och resurser.

3 Laga maten själv

Undvik färdiglagad mat och laga maten från grunden. Koka även upp vatten till matlagningen i vattenkokare. Ha alltid lock på grytor när du kokar saker.  Använd eftervärmen från spis och ugn.

4    Ät ekologisk och lokalproducerad mat

Stora delar av matvarornas klimatpåverkan beror på hur långt och på vilket sätt de har transporterats. För att minska utsläpp från transporter är det viktigt att välja närproducerade varor som inte har fraktats så långt. Om du väljer närproducerade, lokala matvaror kan du enkelt få veta hur de har producerats, kanske kan du till och med besöka platsen där maten har odlats och  preparerats.

5    Ät mat efter årstid

Anpassa matinköp efter årstid. Vintertid är ofta grönsaker såsom paprika, tomat, gurka och sallad odlade i växthus där det går åt stora mängder energi för uppvärmning, eller så är de transporterade långt. Välj då istället rotfrukter som har skördats tidigare under året.

6    Släng ingen mat och använd resterna

Vi slänger upp till 30 % av den mat som vi köper. Matproduktion är energikrävande och mat är en värdefull resurs som vi måste hushålla med. Genom att minska svinnet minskar du resursslöseriet och därmed också dina koldioxidutsläpp.

7    Ät mindre kött

Sedan 1990 har svenskar ökat sitt köttintag med 50 %. Nötkött är det livsmedel som bidrar till mest koldioxidutsläpp. Om du kan minska köttportionerna, byta ut köttet mot vegetariska rätter eller använda kyckling eller fisk istället så kan du minska middagens koldioxidutsläpp. När du väl äter kött ska du se till att det kommer från naturbetes djur där produktionen har lägre klimatpåverkan och dessutom positiva effekter på ängs- och betesmarker.

8    På restaurangen

Välj gärna vegetariskt och fråga efter närproducerade och ekologiska alternativ när du äter på restaurang. Om du inte orkar äta upp allting så kan du be att få ta med resterna hem i en så kallad doggy bag..

9    Solidaritet

Genom att bli mer självförsörjande och mindre beroende av mat från andra delar av världen minskar man bristen på mat för människor i södra halvklotet. Den mat som producerats där kommer oftast från stora internationella företag som köper upp småproducenterna.

10    Ta miljömärkning till hjälp

När du inte hittar lokalproducerade varor kan de olika märkningarna hjälpa dig att välja produkter där extra miljöhänsyn har tagits. Dessa märkningar innebär ofta att mindre och miljömässigt bättre kemikalier har används i produktionen, ekologiska metoder har använts samt att hänsyn har tagits till miljön runt  omkring. Numera innefattar KRAV-märket och Svenskt Sigill – Klimat certifierad även klimataspekten.

 

 

Share
Bookmark the permalink.

Comments are closed